fredag 11 april 2008

Hultsfred dag 1

Tidigare publicerad på Bandit Rock juni 2007.

Hultsfredsfestivalen, 14/6 2007

Enter the Hunt
Dagens bästa. Efter den första spelningen på festivalens första dag skulle jag kunnat åka hem – och vara helt nöjd med vad jag fått ut av Hultsfredsvistelsen! Det var nämligen de absoluta favoriterna Enter the Hunt som inledde hela festivalen. Har du ännu inte sett detta band live så har du inte upplevt svensk metal när den är som allra bäst. Idag inledde sångaren Krister Linder och de andra med en alldeles ny låt, Fighter(?), och sedan följde en rad av starka låtar från fjolårets debutalbum "For Life. ´Til Death. To Hell. Whith Love.", såsom Erased in Grace, Setting Sun, senaste singeln Go, Black Star, Alone och avslutningsvis förstasingeln One.

Nye basisten, Ulf "Rockis" Eriksson, ser ut som om han alltid haft sin plats där, vid de andras sida. Inga ord täcker in upplevelsen av denna konsert men ett nyord i tiden, begreppet "energitjuv" måste vara det här bandets absoluta motsats. Här sprids istället energin ut från bandet till publiken, som efter en (alltför) kort men intensiv halvtimme går vidare lättare i hjärtat och starkare i själen. Tips till festivalledningen: det här bandet har styrka och kapacitet att fylla ut en mycket större scen och dess publik en mycket större arena…

Billy Talent
Dagens återseende. Billy Talent, som vi såg på Arenan i mars på deras första spelning någonsin i Sverige, stod nu på Pampasscenen. Kanadensarna gjorde en lika säker och charmig spelning här som i Stockholm, och tycktes trivas lika bra på denna stora friluftsscen i den svenska sommarkvällen. Sångaren Ben Kowalewicz har en intensiv publikkontakt och scennärvaro. Även en tredje gång kan man se bandet i Sverige i år, nämligen på Pier Pressure i Göteborg 1 juli.

Korn
Dagens ”måste”. Korn på festivalens största scen, Hawaii. Under spelningen hamnade vi nästan längst fram mitt för scenen. Det var enda gången under festivalen som jag upplevde en oroande stort fysiskt publiktryck. Först föll en, så en annan och så en åtta tio stycken unga män. Omkringstående ryckte dem dock snabbt på fötter igen innan trycket omkring blev för starkt. Vi drog oss något bakåt... Korn är en upplevelse att se och sångaren Jonathan Davis har ett imponerande röstregister, och som bonus spelade han en bit på säckpipa. Hawaiiscenens storlek gjorde dock att upplevelsen blev lite overklig och trots den fysiska närheten var det nästan som att se en inspelning i stället för ett liveframträdande.

Converge
Dagens ”utskällning”. Jag har hört ett par låtar av Converge förut och gillat musiken och Jacob Bannons skällande sång. Det gör jag fortfarande, i lagom doser, men det är mäktigt. Inga kompromisser här, bandet kör sin musik utan att snegla åt något håll känns det som. Bra liveband också, men man blir ganska snabbt proppmätt.

Aiden
Dagens överraskning. Det kanske roligaste på festivalen, att bara slinka in på någon spelning som inte var planerad och upptäcka ett nytt band man inte hört förut. Aiden, som spelade på Atlantis, var ett sådant band som jag inte ens hört talas om tidigare. Kommande från Seattle spelar Aiden en del riktigt tung metal men också softare låtar. Mycket trevlig bekantskap!

BiblioteKarin

Inga kommentarer: