onsdag 19 november 2008

In Flames - The Mirror's truth

Tidigare publicerad på Werock 6 mars 2008.

Två år efter senaste albumsläppet, "Come Clarity", skickar In Flames ut fyraspårs EPn "The Mirror’s Truth" som en försmak av kommande album, "A Sense of Purpose". Ja, om det är en försmak, i meningen representativ för hela albumet återstår att se. Titelspåret kommer i alla fall att kännas igen och återkomma som ett spår på fullängdsplattan.

Låtkvartetten på "The Mirror’s Truth" känns som en väldigt tight enhet. Inget av spåren sticker ut musikaliskt utan den ”inflameska” djupt melodiska dödsmetallen sitter precis där vi är vana. Lyriken rör sig kring temat som anslås i titelspåret. Anders Fridén vidgar här de annars ofta behandlade existentiella frågorna till ett större perspektiv: ”jaget” blir del i ett ”vi”, målområdet växer från den egna existentiella ångesten till att omfatta en större helhet. Mig får han med sig hela vägen.

Titelspåret The Mirror’s Truth, med video, har spelats ett par veckor och gör sig ännu bättre här i ett sammanhang. Abnegation, den låt som varit ute sedan i höstas, är på alla sätt vassare nu än i den ursprungliga versionen. Sången, arrangemanget, till och med texten i någon mån, har vässats, och gör denna tidigare något mediokra sång till en favorit.

Det här är en liten platta att ta till sitt hjärta som helhet. Gör det – så växer sig helheten mycket större än summan av delarna.

Läs, och njut också av, Tomasz intervju med Björn Gelotte.

/BiblioteKarin

Inga kommentarer: