onsdag 24 mars 2010

TAAKE - "Taake"

Tidigare publicerad på Werock 11 januari 2009

Fullt av avståndstagande och solitär attityd

”Taake” är på gränsen till så mycket ångest en mänska mäktar med. Låtarna skriver in sig, en efter en, i det tunna gränslandet mellan död och liv, i dödsångest och dödslängtan, livsångest och livsförakt. Detta är Helnorsk Svartmetall som upphovsmannen Hoest benämner det, eller ”helsvart norsk metall” som jag skulle vilja vända det till.

Musiken ekar av en total ensamhet. Albumet ”Taake” är ett aldrig bottnande svart hål av tomhet, utan ens kala väggar omkring. Tomt liv i tom rymd. Låttitlar som talar sitt klara språk, Umenneske, Dödsjarl och avslutande Velg Bort Livet. Musiken förkrossande snygg black metal.

TAAKE har tidigare gett ut trilogin "Nattestid…" - "Bjoergvin…" - "...Doedskvad" samt några EP-skivor. Detta, det fjärde fullängdsalbumet, är självbetitlat och med Hoest själv som ende musiker och sångare. Sången som framförs på Bergendialekt, är inte alltid så lättolkad för den svensktalande, men som skriven text lite lättare att följa med i.

I Werocks intervju med sångaren Hoest talas om dödslängtan och livsleda, destruktiv energi och kreativt skapande. Allt detta speglas väl i albumets sju spår. Inledningsspåret Atternatt slungar dig in i det svarta mörkret och den avslutande Velg Bort Livet ger det enda i sammanhanget rimliga svaret.

Sista spårets sista strof:

”Velg bort livet
Evig kulde
Evig intet
Et siste sukk av lettelse
for aa slippe aa leve mer
Endelig ut av livets reim
No skal ein gut faa koma heim
bloedende”


En totalt nattsvart platta. Och samtidigt så olidligt bra och svår att värja sig emot. Som till en ond drog dras jag tillbaka igen och igen. Stark musik och starka texter som kan rekommenderas åt alla starka själar.

Betyg: 8/10

Läs även intervjun med Hoest

Inga kommentarer: