söndag 25 juli 2010

THE BLACK DAHLIA MURDER - "Deflorate"

Tidigare publicerad på Werock 1 oktober 2009

Stark, på gränsen till påträngande musikupplevelse

Deras musik har omväxlande kallats death metal, metalcore och deathcore. Amerikanska THE BLACK DAHLIA MURDER har under sina åtta års levnad släppt en ny platta vartannat år och själva anger de den svenska melodiska dödsmetall-skolan som förbilder, med band som AT THE GATES, IN FLAMES och DIMENSION ZERO, men också thrash-giganterna METALLICA och MEGADETH.

Sedan den förra plattan, 2007 års '”Nocturnal”, har bandets ene gitarrist och orginalmedlem, John Kempainen, lämnat och bytts ut mot Ryan Knight från ARSIS. Årets album ”Deflorate” har, detta till trots, soundet i stort sett intakt från de tidigare albumen. För kontinuiteten svarar den andre gitarristen, Brian Eschbach, och inte minst sångaren Trevor Strnad, vars karaktäristiska röst aldrig tillåts falla in i den rena sångens fålla, men varierar intensivt mellan skärande skrikigt och djupaste growl. Röst och känsla påminner en hel del om Dani Filth i CRADLE OF FILTH..

Första singeln från albumet, betitlat A Selection Unnatural, (å, detta Darwinska jubileumsår...) har en märklig, upprörande och berörande text om ett svårt missbildat barn som genomlever sin korta tid på jorden helt utan mänsklig kärlek, och som behandlas av vetenskapen som forskningsmaterial. I övrigt har några av låtarna traditionellt antireligiösa texter som häcklar Jesus och den kristna tron medan andra är mer allmänmänskliga. En stark samling texter i passande musikalisk dräkt.

Sammantaget bjuder ”Deflorate” en stark och nästan väl påträngande musikupplevelse. Intensiteten gör att det är ganska tung lyssning. I lagom doser är dock albumet en samtidigt krävande och givande bekantskap.

Betyg: 7/10

Inga kommentarer: