söndag 15 augusti 2010

IN FLAMES och "Taste of Chaos", 2009

Tidigare publicerad på WeRock december 2009.

"Taste of Chaos", Hovet Stockholm, 11 december 2009

Det är skönt att få uppleva en helt Idol- och Lucia-befriad konsertkväll i dessa musikmässigt annars så blekbistra jultider. Turnépaketet "Taste of Chaos" har nått Sverige och Stockholm med IN FLAMES som huvudband och KILLSWITCH ENGAGE som support tillsammans med DEAD BY APRIL, EVERY TIME I DIE och MAYLENE AND THE SONS OF DISASTER. Kaoset utmanar Idol-finalen i Globen strax bredvid.

KILLSWITCH ENGAGE 2009
Vår kväll på Hovet inleds med att vi hänger av oss ytterkläderna till tonerna av en utklingande Losing You med DEAD BY APRIL. Jag känner ingen ledsnad att vi missade det bandet, utan vi är på plats alldeles lagom till att KILLSWITCH ENGAGE drar igång. Och som de drar igång! Med en intensiv scennärvaro och energisprutande spelglädje charmar de publiken. Trots att bandets musik egentligen inte är någon favorit, låtmaterialet är bra men går på ständigt samma växel, är spelningen oavbrutet underhållande. De båda sångarna, Howard Jones och Adam Dutkiewicz – den senare iklädd shorts, pannband och slängkappa – showar, spexar och har ständig ögonkontakt med och total uppmärksamhet på sin publik. Jag finner ingen logik i uppträdandet i sig, men vad gör det? Publiken har roligt.

IN FLAMES 2009

Med Cloud Connected rivstartar IN FLAMES sitt set, publiken i täta led är med från första sekund. Tyvärr tvingas vi konstatera att Jesper Strömblad inte står på scen som jag hade hoppats. Inte för att inte Niclas Engelin (ENGEL) skulle vara en mycket god ersättare som gitarrist, och samspelet i bandet är tajt nog. Den här konstellationen har också turnerat tillsammans under större delen av året.

Anders Fridén, IN FLAMES 2009Bandet serverar ikväll musikgodis från hela sin långa albumhistoria, alltifrån Artifacts Of The Black Rain från 1995 års "The Jester Race" till fjolårets album "A Sense Of Purpose". Från den senare tas inte mindre än sex låtar under den halvannan timme långa konserten, och med glädje konstaterar jag att The Chosen Pessimist är en bland dem, och att denna låt nu är en integrerad del av repertoaren, efter att vid förra årets höstkonserter utgjort en spektakulär inledning på spelningarna. En annan favorit från plattan som nu får komma till liv på scen är March To The Shore, för första gången i Sverige enligt Fridén.

Som vanligt bjuder IN FLAMES in till en storslagen show med ljus, gnistregn, bomber och raketer, utan att för den skull tappa bort närheten till publiken; Hovet känns mindre än vanligt – och det beror inte på trängsel i den talrika publiken. IN FLAMES är mästare på att skapa vi-känsla även på större arenor. Publikens gensvar är också starkt när sedan "familjen" blir fulltalig då även Jesper Strömblad kliver upp på scen under de två sista låtarna. Och texten i Take This Life får ytterligare en fördjupad innebörd.

IN FLAMES har åter gett oss en fantastisk konsertupplevelse. Detta är en av de sista Sverige-spelningarna på ett bra tag har det sagts, gissningsvis till förmån för en period av nytt musikskapande i gruppen. Det är därmed dags att ställa in sig på en lång och otålig väntan, förhoppningsvis på ett nytt IN FLAMES-album.

Spellista IN FLAMES
Cloud Connected
Embody The Invisible
Pinball Map
Delight And Angers
Disconnected
The Chosen Pessimist
Trigger
The Hive
Only For The Weak
Artifacts Of The Black Rain
March To The Shore
Come Clarity
Leeches
Alias
The Mirror's Truth
The Quiet Place
Take This Life
My Sweet Shadow

Inga kommentarer: