söndag 17 oktober 2010

SOLUTION .45 - ”For Aeons Past”

Tidigare publicerad på WeRock.se 1 april 2010

SOLUTION .45 - ”For Aeons Past”

SOLUTION .45 som nu släpper albumet ”For Aeons Past”, består av erfarna, välrenommerade svenska musiker såsom sångaren Christian Älvestam, tidigare i SCAR SYMMETRY och gitarristen Jani Stefanovic som tillsammans med Älvestam även spelar i MISERATION. Övriga är Tom Gardiner (HATEFORM), Anders Edlund (ANGEL BLAKE) och Rolf Pilve (ESSENCE OF SORROW). Även Mikko Härkin, tidigare i SONATA ARCTICA bidrar på keyboard. Så trots att albumet är bandets debut är musikerna definitivt inga debutanter. Och det märks, plattan är välproducerad av Stefanovic, musikerna hanterar sina instrument högst professionellt, och ibland t o m briljant.

Musiken på plattan är genomgående skriven av paret Älvestam/Stefanovic medan Mikael Stanne från DARK TRANQUILLITY kreerat texterna. Ett undantag finns i Leathean Tears som är Christian Älvestams skapelse rakt igenom. Stanne bidrar också med bakgrundssång på plattan. En kuriositet i sammanhanget är att en del av fansen tydligen föredrar Älvestams egna helt nonsensbetonade texter, som funnits på demoversioner av vissa låtar, framför Stannes genomarbetade lyrik. Älvestam, som själv sedan länge beundrar Stannes lyriska förmåga och därför bett honom skriva för bandet, är lite bekymrad...

Av dessa ingredienser skapas en skön mix av njutbar melodiös metal, och det enda som drar ner är att melodierna och arrangemangen är så lika från låt till låt. Jag kan sakna lite inre spänningar i albumet. Det blir uddlöst. Långsamma, långa och odynamiska Leathean Tears, med enbart rensång, blir t o m riktigt tråkig. ”Ladies, we're coming for YOU!!”, skriver bandets gitarrist Tom Gardiner om den låten i sin egen låt-för-låt-recension av albumet på bandets myspaceblogg. Jag vet inte det, jag... De starkaste spåren på skivan är Wirethrone, Gravitational Lensing, det avslutande 16-minutersspåret Clandestinity Now samt On Embered Fields Adust, den kanske mest egenartade låten som också tillåts gå lite utanför de annars rätt snäva musikaliska ramarna.

Efter att initialt ha fastnat för plattan direkt har entusiasmen tyvärr lagt sig något efter ett antal lyssningar. ”For Aeons Past” bjuder på mycket bra och mycket melodiös metal, men skulle vunnit på mer variation, lite mer ostyrighet.

Betyg: 7/10

Inga kommentarer: