fredag 28 mars 2008

In Flames - Cupolen

Tidigare publicerad på Bandit Rock april 2007.

In Flames på Cupolen, Linköping 23/3 2007

Avatar
Ett förband - är ett förband - är ett förband. Avatar är dock väl värt några egna rader. ”Vi ska värma upp er åt In Flames” och det gjorde de med den äran. Det här är ytterligare ett metalband från Göteborg som allt mer låter höra talas om sig. Vi bjöds på sju-åtta låtar både från bandets tidigare plattor och senaste albumet Thoughts of No Tomorrow, med bland annat favoriten My Shining Star som en av höjdarna. Inte dumt alls!

In Flames
Äntligen, äntligen. Efter att ha sett In Flames som ett av de fem banden i Unholy Alliance på Hovet i höstas har längtan att se dem igen, i en egen konsert, bara vuxit. När bandet annonserade sin Norge-Sverigeturné, under mottot "Kom inte till oss, vi kommer till er", var Linköpingsspelningen det naturliga valet, då Stockholm (liksom Göteborg, Malmö, Oslo) blev utan besök den här gången. Denna turné går till små och mellanstora städer och genomförs på lite mindre klubbar och lokaler. Och östgötaresan var värd varenda meter av färden…

Jämfört med Hovetspelningen är det lilla Cupolen i Linköping som att ha In Flames på besök hemma i vardagsrummet. Tätt och nära. En lång rad gamla och nya godingar serveras, allt ifrån albumet Jester Race och framåt. En och en halv timmes rasande röj, med musik av högsta klass och ett hjärtevarmt framförande. Det är Trigger, Touch of Red, Only for the Weak, Colony, Come Clarity, Crawl Trough Knives, Take this Life och minst dussintalet goa låtar till. Publiken är inte bara "på", den är "med", den är "i", den vill ge allt och få allt! Decibelmätaren i lokalen, som lyser röd varning hela tiden under låtarna, hinner knappt ner på gult i pauserna däremellan innan publikglädjen petar upp den på rött igen. Bandet låter sig också påverkas, och en bit in i konserten medger Anders Fridén att det som väter hans kinder inte bara är svett…

Under turnén har man kunnat följa bandets Eriksgata* genom Norge och Sverige i en speciell blogg och på In Flames hemsida skriver Peter Iwers turnédagbok och färska bilder läggs ut kontinuerligt. På bloggen skriver bandet om spelningarna och vad de gör däremellan, men dessutom har de roat sina fans med både limerickar och bildlekar, och läsarna fyller på med kommentarer. Den här dialogen mellan band och fans ökar naturligtvis närhetskänslan. Inför spelningarna "hetsar" fansen dessutom varandra i gästboken, "Ja, ja Karlskrona var väl bra, men i Linköping ska vi visa att det är vi som älskar In Flames allra mest". Om detta fortsätter stegras under veckan, undrar hur det blir till fredag i Ljungby?

"Metal-koma" – det sköna, halvt avdomnade tillstånd man befinner sig i efter en sån här utsökt konsertkväll med det alldeles unika band som In Flames är. Det skulle inte alls vara fel att uppleva igen och det lär finnas några få biljetter kvar till spelningen på fredag… Då är bara frågan, hur tusan tar man sig till Ljungby?

BiblioteKarin

* eriksgata = härskarnas färd genom landet för att bekräfta sin storhet (från Nationalencyklopedien, lite modifierat)

Inga kommentarer: