onsdag 26 mars 2008

Krister Linder - Södra teatern

Tidigare publicerad... nä, just det :)

Krister Linder på Södra teatern 21/12 2006

En ensam svartklädd människa på Södra teaterns svartklädda scen. En ensam röst, med sånger som viskar i örat men dånar i hjärtat. Med minimala yttre attribut tog Krister Linder publiken med storm i sin konsert på torsdagen, så långt från glättiga julshower man kan tänka sig.

Krister Linder hinner knappt inleda konserten innan han sprider viss förvåning genom att börja snöra av sig skorna. "Jag vill känna scengolvet med fötterna, att jag står just här just nu." Han berättar om sin rädsla inför denna kväll, det första större framträdandet sedan nya albumet, och med sina ord fortsätter han klä av sig all skyddande yta tills han står helt hudlös inför sin publik och undrar "Vill ni ha mig"? Gensvaret blir ett tveklöst och dånande Ja!

"Rösten som försvann" och liknande har skrivits om honom, med anledning av att han inte gett ut någon musik i eget namn på tolv år. Året 2006 har Krister Linder dock varit aktiv på flera fronter och bland annat som sångare i hårdrocksbandet Enter The Hunt kommit ut med gruppens första album For life. 'Till death. To hell. With love. Hans egen skiva Songs from the silent years släpptes i september.

Första halvan av kvällen står han helt ensam på scenen, en liten människa på Södra teaterns stora scen. Vi får ett antal låtar från nya albumet där sånger som Soft King Kong, Mixed Blood och Turning Daisies lyser extra klart. Det finns inget av slarv i något Krister Linder gör och således är varje text en seriös kommentar till några av livets stora frågor. På det språkliga planet är texterna ett pärlband av ordsamlingar i harmoni. En känsla infinner sig att han faktiskt nyskapar vissa av orden bara för att de kan komma att ligga så vackert bredvid varandra, och ge sådan effekt när de frambärs i sången av hans starka, vackra röst. Han väljer alltså ord som "effulgent" och "vow" i stället för mer vardagliga varianter. Skönt med någon som vågar vara både högtidlig och seriös i denna vår tid när underhållning ofta stavas lättsamhet, ironi och snabba poäng.

Andra delen av showen ägnas 90-talsmusik från bandet Dive, som han då var ena halvan av. Som nybekant med Krister Linders musik, via Enter The Hunt, får jag med detta höra ytterligare en sida av hans breda musikalitet. Många känner dock säkert igen låtar som Captain Nemo och även filmmusiken Ingen kan älska som vi.

En omtumlande kväll med musik som inte liknar något annat. "I'm falling free, I miss the ground in ecstasy" (ur Soft King Kong)

BiblioteKarin

effulgent = strålande, skinande
vow = avlägga ett högtidligt löfte

1 kommentar:

Unknown sa...

Tack, fina BibioteKarin.

Vackert att få uppleva det genom dina sinnen och ord.

Varmt och ömt
Krister